Thursday, September 15, 2016

Lepin Brick

apa yang kOrang semua tau pasal Lepin Brick...? salah satu knOckOff blOck brick yang ada dipasaran...sama saja macam legO cuma dia murah sikit la. made in China. bOss ayaq kOsOng dalam prOses untuk buka kedai Lepin Brick ni..sO sebagai start up...sini kita Orang kasi pamer barang barang Lepin Brick ni...setiap hari ada barang baru




ayaq kOsO kata; dah buka nanti first mesti ada sale nye

Friday, May 22, 2015

nasi arab sungai dua butterwOrth

kOrang pernah pi makan nasi arab kat sungai dua tu tak...dekat kfc depan kedai eksesOri kereta...yang jual pakai van putih tu...


kalu pernah rasa nasi arab dia macam mana sedapkan...Ok aku pun malas nak cerita panjang pasal nasi arab ni...cuma ada tambahan kiOs disana menjual daging kambing bakar denga rOti dan salad...Ok gak sedap haganya RM9.00 ringgit sepinggan tak macam bertam kiOs yang jual kambing bakar..harganya dalam RM12.00 ringgit dah tu tak sedap lak....


apa pun jamu mata dahulu,,than malam ni pi try...





ayaqkOsOng kata; semalam pi makan lagi...melampau....


ayaqkOsOng bagi;

 


kenapa kena makan ikan salmOn

 

 

OtOt, Tisu, Enzim, dan HOrmOn



Protein atau asid amino merupakan komponen penting dalam sel-sel, tisu, enzim, hormon dan setiap bahagian badan kita. Protein daripada Salmon mudah dicerna dan mudah diserap ke dalam tubuh. Ia tidak mempunyai apa-apa kesan sampingan dan tidak mengandungi sebatian karsinogenik seperti yang daging lain lakukan. Salmon juga mempunyai sumber lemak baik (asid lemak omega-3) yang juga memainkan peranan penting dalam menjadikan tubuh anda kekal sihat. Salmon juga kaya dengan beberapa mineral penting seperti besi, kalsium, selenium dan fosforus dan vitamin seperti A, B dan D. Selenium, yang sangat diperlukan untuk membina tisu, rambut, kuku dan lain-lain, adalah lebih baik diperolehi daripada protein haiwan dan antaranya, Salmon adalah salah satu yang terbaik.



Kesihatan Kardiovaskular



Sementara asid lemak omega-3 membantu mengurangkan kolesterol, mengekalkan fleksibiliti arteri dan vena dan menguatkan otot jantung, asid amino yang penting membantu dalam membaiki kerosakan tisu kardiovaskular. Ia juga membantu mengurangkan tekanan darah, kerana dapat mengurangkan tahap kolesterol dan mencegah pengerasan dinding arteri dan vena, sekaligus dapat mengurangkan risiko terkena serangan jantung.



Metabolisma



Asid lemak omega-3, vitamin D dan selenium, bersama-sama membantu meningkatkan pengaruh insulin, dan dengan itu memudahkan penyerapan gula dan menurunkan paras gula dalam darah.



Penjagaan Mata



Sekali lagi, asid lemak omega-3 dan asid amino membantu mencegah kehilangan penglihatan dan keletihan mata. Ia adalah satu fakta yang telah terbukti bahawa mereka yang kerap makan ikan, mempunyai penglihatan yang lebih baik daripada mereka yang tidak mengamalkannya.



Otak dan Saraf



Asid lemak omega-3 meningkatkan kecekapan otak, meningkatkan memori dan tetap segar dan berjaga pada waktu kerja yang panjang. Bersama dengan asid amino, vitamin A dan D dan selenium, asid lemak ini melindungi sistem saraf daripada kerosakan akibat penuaan, bertindak sebagai anti-tekanan, menenangkan otak dan juga membantu dalam merawat penyakit Alzheimer dan Parkinson.

 

sumber;lOrOng belakang

 

ayaqkOsOng kata; baik untuk kesihatan

Tuesday, May 19, 2015

makan lewat malam

Kebiasaan makan larut malam kadangkala sering tidak kita endahkan, selain banyak pilihan yang menggOda ketika diluar rumah makan larut malam juga sering menemani aktiviti kita yang susah tidur. tahukah kOrang semua ativiti tersebut berbahaya bagi kesihatan kita semua....


Berikut beberapa alasan kenapa makan larut malam tidak baik;

 

1. Berat badan 


kOrang perlu tahu makan lewat malam akan beri efek terhadap berat badan seseOrang. makan makanan yang banyak lemak dan berminyak seperti ayam gOreng, daging dan kari ikan pastikan membuat berat badan bertambah....try tengok sebulan pastikan akan naik 8-10 kilO


2. Tidur 

 

Makan larut malam tentu sangat berpengaruh terhadap pOla tidur kOrang. Jika memang benar-benar lapar, makan sesuatu yang lebih ringan , dan wajib menghindari makanan yang mengandung kafein dan alkOhOl. 


3. Kenaikan gula dalam badan 

 

Ok bila kita makan lewat malam than lepas makan kita tidOk....waaa gula dalam badan hasil dari permakanan kita pasti akan naik dan jika kOrang dah ada tanda tanda kencing manis....mesti bacaan paras gula dalam badan akan meningkat. 

 


sebab utama kOrang lapar waktu tengah malam adalah kerana kekurangan kalOri dalam badan kOrang...kOrang kena tahu nak tidOk pun kena ada kalOri dalam badan sekurang kurangnya >600kj..kalu kurang kOrang pasti susah nak tidOk...kekurangan kalOri ini disebabkan oleh lebihan tenaga yang digunakan berbanding dengan pengambilan...jadi untuk tidOk just tambah sikit saja bagi melebihi 600kj,,,itu pasal nabi mengambil susu panas sebelum tidOk..tahukah kOrang berapa tenaga yang ada dalam susu panas...131 kj dalam satu cawan kecil susu..jadi kalu minum dalam mug lebih kurang 262 kj la...pasti kOrang akan tambah kalOri kOrang yang dah kurang tu...jadi senang la tidOk...


kj..kilO jOul


ayaqkOsOng kata; aku sentiasa amalkan..

Thursday, May 14, 2015

senaman kempis perut

Ok hari ni nak kasi tip senang nak kempis perut...ini just senaman untuk yang malas bersenam dan menghabiskan masa sehingga 45 minit untuk kempiskan perut...


caranya mudah kempiskan perut kOrang selama 60 saat dengan cara masukkan perut kOrang kedalam...ala tuckin la...buat dalam 4 set dengan setiap set 60 saat dan rehat antara set 30 saat. irOniknya bila senaman ini sentiasa dibuat...secara autOmatiknya OtOt perut akan berkerja dan menjadi seperti spring dan perut akan nampak pejal dan mantOp...kalu nak buat six pack...makan kena jaga senaman kena selalu...




senaman yang aku ajaq ni bOleh buat sambil kOrang duduk depan komputer buat kerja...sambil sambil bawa mOtOr pun bOleh..sambil bawa kereta pun bOleh...Ok selamat mencuba.....


ayaqkOsOng kata; susah oooo mau bikin in perut.......

Caranya kempiskan perut anda selama 60 saat dan lepaskan. Lakukan dengan kerap. Bila kerap buat senaman kempiskan perut ni, otot bahagian perut ni akan 'bekerja' dan otot yang seperti spring kendur akan menegang kembali dan otot perut kelihatan pejal.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZcara
Caranya kempiskan perut anda selama 60 saat dan lepaskan. Lakukan dengan kerap. Bila kerap buat senaman kempiskan perut ni, otot bahagian perut ni akan 'bekerja' dan otot yang seperti spring kendur akan menegang kembali dan otot perut kelihatan pejal.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Caranya kempiskan perut anda selama 60 saat dan lepaskan. Lakukan dengan kerap. Bila kerap buat senaman kempiskan perut ni, otot bahagian perut ni akan 'bekerja' dan otot yang seperti spring kendur akan menegang kembali dan otot perut kelihatan pejal.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ